Pyszne ciasto z czekoladą i bananami. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
Pyszne ciasto z czekoladą i bananami – proces przygotowania
Miłośnicy słodyczy, strzeżcie się! Mamy kolejny świetny przepis na absolutnie wspaniałe ciasto pełne bananów, pysznego mlecznego nadzienia i błyszczącego lukru czekoladowego na wierzchu. Ponadto jest również bardzo łatwy w przygotowaniu i nie musisz się martwić, że nie będziesz w stanie go opanować, nawet jeśli jesteś początkującym kucharzem. To idealny wybór do Twojego treningu. Krótko mówiąc, tego deseru nie można zepsuć.
Ciasto
- jajka – 3 szt
- mleko – 3 łyżki
- kakao – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 torebka
- cukier waniliowy – 1 torebka
Krem
- mleko – 200 ml
- mąka – 2 łyżki
- cukier – 100 gr
- woda – 350 ml
Nadzienie
- mleko – 200 ml
- bita śmietana – 250 ml
- czekolada – 100 gr
- banany – 4 szt
Przygotowanie
Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać. Ubij trzy jajka w innej misce i posyp je cukrem. Ubijaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj mleko i posyp przygotowaną przed chwilą mieszanką suchych składników. Miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem i posypujemy gruboziarnistą mąką. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę do pieczenia, wyrównać jej powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku przez około pół godziny. W trakcie pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest wystarczająco upieczone i czy można je wyjąć z piekarnika.
W czasie gdy ciasto się piecze, ubij śmietanę na sztywną pianę i wstaw do lodówki do schłodzenia. Aby przygotować kremowe nadzienie, wlej mleko do rondelka i podgrzej na kuchence. Posyp cukrem i mąką i gotuj, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładki krem.
Na koniec przygotuj lukier. Rozpuść posiekaną czekoladę w kuchence mikrofalowej i mieszaj kilka razy w odstępach dziesięciosekundowych, aż uzyskasz gładką i błyszczącą masę. Banany pokroić w krążki. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia i nałożyć na nie równą warstwę gotowanej śmietany, następnie na wierzchu plasterki banana i bitą śmietanę.
Comments are closed.