Szybkie wykonanie, powalający smak!
Jeżeli szukasz pysznego i szybkiego sposobu, aby umilić poranną kawę, albo zaimponować wybrednym gościom mam dla Was idealny przepis!
Czego potrzebujesz?
- mąka pszenna 350 gram
- masło 120 gram
- śmietana kwaśna 100 gram
- jajko 1 sztuka
- cukier 50 gram
- soda oczyszczona pół łyżeczki
- sól jedna czwarta łyżeczki
- dżem w Waszym ulubionym smaku!
Jak przygotować?
Schłódź masło w lodówce. Następnie weź całą mąkę i przesiej ją przez sitko. Do drugiego naczynia zetrzyj na tarce o grubych oczkach całość przygotowanego masła. Połącz oba składniki. Mieszając dłońmi postaraj się stworzyć dłońmi formę okruchów.
W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki. Rozbijaj jajko ze śmietaną do momentu powstania białej piany. Podczas ubijania za pomocą trzepaczki dorzucaj cukru. Na koniec dodaj resztę przypraw: sól i sodę.
Morką masę połącz z suchą częścią ciasta. Porządnie wymieszaj za pomocą łyżki. Kiedy masa stanie się gładka, całość wyjmij na blat opruszony mąką.
Ugniataj ciasto. Po dokładnym uformowaniu ciasta, podziel je na dwie części, a następnie rozwałkuj na cienkie prostokąty. Nagrzej piec do 180 stopni. Kiedy ciasto osiągnie grubość od 3-4 mm, potnij je nożem na kwadraty o wielkości 5 na 5 cm.
Teraz każdy kwadrat posmaruj ulubionym dżemem. Najlepiej smaruj w samym środku. Już tylko pozostaje złączyć przeciwległe końce kwadratu na środku ciastka. Posmaruj blachę olejem roślinnym i umieść na niej zawinięte ciastka. Piecz ciastka w rozgrzanym piekarniku od 10 do 15 minut. Wyciągnij smakołyki z pieca i delektuj się ich niezapomnianym smakiem!
Comments are closed.