Chcesz zrobić ciasto, ale poszukujesz lepszego sposobu na jego zagniatanie, ponieważ lubisz pielęgnować swoje dłonie, a może po prostu nie lubisz się brudzić, pracując w kuchni?
Nie martw się z tego przepisu dowiesz się jak to zrobić, jeżeli jesteś gotów to Zaczynamy!
Jak zagnieść ciasto drożdżowe
Za nim zdradzę ten sekret to jeszcze powiem Ci, że nie musisz przeszukiwać setek stron internetowych, aby znaleźć konkretny przepis na zrobienie pizzy lub upieczenia bułeczek, bo dzięki temu sposobowi zagniatania ciasta będziesz mógł z powodzeniem zrobić wspomnianą pizzę albo bułeczki, a dlaczego ta technika jest tak niezwykła? Bo ciasto nie będzie przylepiać się do twoich dłoni.
Ciasto drożdżowe na ciasta
SKŁADNIKI
- 150 mililitrów ciepłej wody
- 150 mililitrów ciepłego mleka
- 550 gramów mąki
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 7 gramów suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj ciepłe mleko i wodę. Temperatura musi mieć 40 stopni, ponieważ drożdże muszą się dokładnie rozpuścić. A teraz dodaj jajko i wymieszaj trzepaczką albo widelcem.
suche ciasto drożdżowe
Wsyp do pojemnika mąkę, sól, cukier oraz drożdże.
ciasto drożdżowe na ciasto
Do plastikowej torby wsyp suche składniki, następnie dodaj olej roślinny i wcześniej przygotowaną mieszankę mleczną. Bardzo istotne jest, żeby dobrze wypuścić powietrze z torby i mocno ją związać lub zamknąć.
ciasto drożdżowe szybka robota!
Zagniataj ciasto, obracając torbę przez mniej więcej 10 minut, aż do powstania masy.
ciasto drożdżowe do pizzy
Jeżeli ciasto już jest zagniecione, poluzuj węzeł na torbie, żeby się nie rozwaliła, kiedy będzie rosnąć. Następnie rób ciasto według przepisu, który wybrałeś na bułeczki bądź pizzę.
Comments are closed.