Na południu w Beskidach i na Podhalu są wypiekane na blasze kuchennej pieca węglowego lub na specjalnej blaszce umieszczonej na kuchence gazowej. Podaje się je tu ze skwarkami boczku lub słoniny.
Szwajcarskie Rösti są potrawą narodową, a ukraińskie deruny czy białoruskie darniki z mięsnym farszem są atrakcją kulinarną w wielu naszych restauracjach.
Proponowany poniżej przepis daje również spektakularny efekt smakowy i jest bardzo prosty w wykonaniu.
Przygotowujemy dwa naczynia-miski. Do jednej wkładamy posiekaną pietruszkę i cebulę. Dodajemy też ziemniaki, wcześniej obrane i starte na grubej tarce. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
W drugim naczyniu mieszamy jajko, białko, mąkę i przyprawy. Następnie zawartości misek łączy się, ponownie mieszając. Teraz przygotować trzeba patelnię i wlać do niej oliwę.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę ziemniaczaną, wygładzamy ją, przykrywamy i smażymy na niewielkim ogniu. Trzeba usmażyć najpierw jedną a później drugą stronę, każdą przez 15 minut.
Comments are closed.