Chyba każdy wie, że najpyszniejsze są potrawy gotowane samemu, w zaciszu własnego domu. Przygotowywane z miłością, przypominają o czasach dzieciństwa, wspólnym gotowaniu z babcią, mamą, rodzeństwem. Wspomnienia czasu spędzonego wśród rodziny. Miło czasem powrócić do tych myśli.
Na dziś proponujemy przygotowanie ciasteczek z nadzieniem z wiśni. Gwarantujemy, że twój nudny, a nawet smutny dzień nabierze więcej kolorów i smaku.
Potocznie ten deser nosi nazwę „Wiśni pod śniegiem”.
Nie martw się jednak o to, że wrócisz późno i nie będziesz mieć czasu na to by o nich choćby pomyśleć. Wszystko zajmie Ci maksymalnie pół godziny, a przyjemność z ich konsumpcji możesz czerpać dłużej.
Wyobraź to sobie. Ty, pyszna, gorąca herbata, ciasteczka i ulubiona książka. Znasz coś lepszego na jesienne wieczory?
Potrzebne składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 150 g masła (wyjmij wcześniej z lodówki, musi być miękkie)
- 3 jajka
- 50 sztuk wiśni
- 50 g dżemu wiśniowego
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Przygotuj miskę, do której przesiejesz proszek do pieczenia i mąkę. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Dorzucamy jajka, śmietanę i miękkie masło, a następnie zagniatamy ciasto.
Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta na prostokąt, dość długi. Dżemem smarujemy brzegi, a potem równomiernie układamy wszystkie przygotowane wiśnie.
Zawijamy w rulon i pokrój na porcje tak, aby w każdej znajdowały się dwie wiśnie. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a na niej układamy ciastka i wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Na koniec posypujemy ciasteczka cukrem pudrem.
Comments are closed.