Dzisiaj przedstawiamy cukinię w zupełniej nowej odsłonie. Starte warzywo z farszem z kurczaka to idealne danie imprezowe: łatwe w przygotowaniu, smaczne i na zimno i na ciepło, doskonale nadaje się jako przekąska do piwa. Twoi goście będą zachwyceni!
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- zmielone mięso z kurczaka: około 300 g
- 1 cebula
- żółty ser: 100 g
- do smaku: sól. pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
Rolada cukiniowa wymaga trochę więcej pracy podczas przygotowywania, natomiast samo pieczenie w piekarniku odciąży Cię od nieustannego pilnowania kuchenki i sprzątania całej kuchni. Zacznij od cukinii: warzywo umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (nie obieraj, dzięki skórce potrawa będzie dwukolorowa i zyska na atrakcyjności).
Cukinię odciśnij z nadmiaru płynu, wbij do niej jajka, dodaj przyprawy wedle własnego uznania, mąkę i dokładnie wymieszaj. Masę cukiniową rozłóż w kształcie kwadratu lub prostokąta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (taki podkład możesz zrobić jeden duży, lub dwa mniejsze). Cukinię piecz w piekarniku około 15- 20 min w temperaturze 200 stopni aż lekko się zrumieni.
W między czasie przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj obraną i pokrojoną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dodaj mielone mięso z kurczaka. Pamiętaj, aby rozdrobić je widelcem na patelni aby nie powstały zbyt duże grudki.
Kurczaka dopraw solą i pieprzem a po usmażeniu przełóż do miski i lekko ostudź. Bezpośrednio do miski zetrzyj żółty ser (najlepiej do tego nadają się twarde odmiany, np ementaler lub gouda) i wymieszaj z kurczakiem. Ciasto cukiniowe przełóż na blat (jeśli jest gorące podłóż pod nie ręcznik) i przełóż na nie całe nadzienie, zostawiając wolne brzegi.
Zwiń ostrożnie roladę w rulon, zawiń w papier użyty do pieczenia i włóż ponownie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach ser wewnątrz rolady się roztopi i danie będzie gotowe. Przed podaniem pokrój roladę w około 2 cm krążki.
Comments are closed.