Sąsiadka zdradziła przepis na te łańcuszki z jagodami – zakochałam się w ich smaku

Niewielkie placki z jagodami będą idealnym daniem na śniadanie, a także jako deser. Znikają ze stołu niemal natychmiast. Zamiast jagód możesz dodać również inne owoce jak truskawki, maliny bądź porzeczki. To co akurat masz pod ręką.

Placuszki robi się z ciasta na kefirze. Wychodzą naprawdę smaczne, mięciutkie i puszyste. Z poniższych składników powinno wyjść około 12-14 sztuk.

Składniki

  • kefir (400 ml)
  • – mąka (350-400 g)
  • – cukier (1,5-2 łyżeczki)
  • – jagody albo inne owoce (400 g)
  • – soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • – sól (0,5 łyżeczki)
  • – olej słonecznikowy do smażenia

 

Przygotowanie placuszków

Do miski wlej kefir, cukier, mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszaj na gęstą masę.

 

Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni. Następnie posyp swoją dłoń mąką i nałóż na nią dużą łyżkę przygotowanego ciasta. Na środku umieść jagody. Następnie wypłucz palce drugiej ręki i szybko złącz krawędzie placuszka. Od razu nałóż go na rozgrzaną patelnię.

 

Placki smażymy pod przykrywką przez około 3-4 minuty z każdej strony. Kiedy będą już usmażone na złoty kolor wyjmujemy je z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia.

 

Placki są gotowe. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem. Najlepiej będą smakować z mlekiem, albo kefirem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!