Nadzienie do tego pysznego ciasta, wybierz zgodnie ze swoimi upodobaniami. Podczas przygotowania słodkich wypieków, to dobry przepis na ciasto jest kluczem do sukcesu. Przedstawiamy przepis na szybkie, pyszne ciasto drożdżowe, które na pewno wyjdzie idealne! Dzięki naszym wskazówkom, z pewnością będzie mięciutkie i pozostanie świeże przez długi czas.
Przygotowanie ciasta zajmie ci około 10 minut. Nie ma potrzeby ponownego zagniatania go, ani czekania, aż drożdże zaczną pracować.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wyjmujemy drożdże z lodówki, żeby podczas przygotowywania ciasta miały temperaturę pokojową. Wodę wlewamy na patelnię. Dodajemy do niej masło i całość podgrzewamy do momentu, w którym masło się rozpuści. Studzimy przez moment, żeby całość była ciepła, ale nie gorąca.
Przelewamy mieszaninę do głębokiej miski. Przesiewamy mąkę i zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy przez 10 minut, zostawiając uchylone drzwiczki od piekarnika. Następnie, przez pół godziny pieczemy ciasto w zamkniętym piekarniku.
Ważne – w przypadku używania suchych drożdży, wystarczy 11 g. Dzięki pieczeniu ciasta w sposób dwuetapowy, możemy mieć pewność, że całość pięknie wyrośnie. I jak, zdecydujesz się wykorzystać nasz przepis?
Comments are closed.