Świetnie nadaje się do sałatek, ale również jako dekoracja kanapek czy przystawek. Odkąd znam tę recepturę, nigdy już nie kupuję majonezów sklepowych. Przekonaj się, że warto samemu go przygotowywać.
Przed przystąpieniem do ubijania, upewnij się, że składniki mają zachowaną temperaturę pokojową. Do misy z mikserem lub blendera wbij jajko, dodaj łyżeczkę musztardy i pół łyżeczki soli. Dosyp odrobinę ostrej papryki i wlej 50 ml oliwy z oliwek. Wszystkie składniki ubij na gęstą masę.
Widząc, że masa gęstnieje, zacznij wlewać olej słonecznikowy. Około 150 ml będzie wystarczająco. Mieszaj, aż znów całość się zagęści i nabierze charakterystycznego dla majonezu koloru. W ostatnim etapie wlej odrobinę świeżo wyciskanego soku z cytryny oraz wsyp 1,5 łyżeczki cukru. Jeszcze raz zamieszaj.
Przełóż majonez do szklanego pojemnika, zakręć i umieść w lodówce. Po kilku godzinach zyska jeszcze intensywniejszy smak. To wszystko! Własnej roboty produkt jest gotowy do spożycia. Możesz przechowywać go w lodówce do 7 dni.
Comments are closed.