Słowo „farsz”, jak wiadomo, pochodzi od francuskiej farsy (nadzienie). Najpopularniejszym i ulubionym produktem z mięsa mielonego są kotlety. Ponadto mielone mięso może być wykorzystane w czasie gotowania np. pierogów, soczystych gołąbków, zapiekanek, ciast itd.
Idealnie przygotowane mięso mielone jest podstawą wszystkich tych wspaniałych potraw, dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jak je idealnie przyrządzić. W tym artykule zdradzę Ci sekrety pysznego mięsa mielonego!
JAK ZMIELIĆ MIĘSO
- Przepuścić przez maszynę do mięsa.
- Zmielić za pomocą blendera.
- Ręcznie – drobno posiekać ostrymi nożami.
Gotowanie mięsa mielonego rozpoczyna się od siekania mięsa. Przed siekaniem mięsa usuń z niego wszystkie żyły, kości i chrząstki. Podczas siekania nożami mięso jest bardziej soczyste: jest siekane, nie rozgniecione, jak w maszynce do mięsa, a wszystkie soki pozostają w środku. Blenderem otrzymasz podobną strukturę, ale odrobinę zbyt drobno zmieloną.
Możesz posiekać mięso jednym nożem, ale dwoma jest znacznie szybciej! Noże powinny być wystarczająco ostre i ciężkie.
Często zaleca się stosowanie kilku odmian mięsa, aby uzupełniały się soczystością i smakiem. Pierś z kurczaka, indyka lub chudej wołowiny, w połączeniu z wieprzowiną o średniej zawartości tłuszczu, pozwoli uzyskać mięso mielone, które jest bliskie ideału – średnio tłuste, a jednocześnie soczyste. Sugeruje wypróbowanie mniej popularnych kombinacji.
NAJLEPSZE DUETY MIĘSNE
- Wołowina + baranina.
- Wołowina + Kurczak.
- Jagnięcina + kurczak.
- Wieprzowina + królik.
CO UMIEŚCIĆ W FARSZU OPRÓCZ MIĘSA
- Olej
- Biały chleb namoczony w mleku
- Tłuszcz
- Tarty ser
- Surowe warzywa: ziemniaki, dynia, cukinia
- Jabłka
- Ryż lub bulgur
- Sok pomidorowy
Aby mielona wołowina lub cielęcina była jeszcze lepsza, dodaj do niej jabłko – na 600 g mięsa wystarczy 1 owoc. Potrzebny jest biały chleb, aby kotlety zachowały swój kształt i były bardziej delikatne. Chleb musisz namoczyć w przegotowanej wodzie, mleku lub śmietanie, wycisnąć, usunąć skórkę i przecisnąć przez maszynę do mięsa.
Jeśli mięso drobiowe jest zbyt suche, dodaj sok pomidorowy: 50 ml na 500 g mięsa. Do mielonego mięsa możesz dodać ziemniaki, buraki, marchewkę i soczystą cukinię. W ten sposób mielone mięso zyska bogatszy smak i niepowtarzalny aromat. Najlepiej zetrzeć warzywa drobną tarką.
PRZYPRAWY
- W przypadku wołowiny: pieprz + gałka muszkatołowa.
- W przypadku jagnięciny: kminek + kolendra.
- Do wieprzowiny: pieprz + gałka muszkatołowa.
- Kurczak: kurkuma.
Skład klasycznej przyprawy do mięsa mielonego z reguły obejmuje następujące składniki: mielony pieprz, suszony czosnek, słodka papryka, mielona kolendra, nasiona gorczycy, gałka muszkatołowa, tymianek, kminek.
Z mięsa mielonego można zrobić nie tylko klasyczne kotlety, ale także wiele innych potraw – pyszne gołąbki, zrazy z dodatkami, klopsiki itp. A kotlety pożarskie lub dewolaje staną się ozdobą każdego świątecznego stołu.
Comments are closed.