To łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto smakuje jak lody, a w dodatku jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Z pewnością ty również pokochasz ten przepis.

Proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem pyszne ciasto z białej czekolady, które smakuje jak lody? Tak to możliwe! Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 220 g cukru pudru,
  • 1 proszek do pieczenia,
  •  1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego,
  • 160 g pokruszonych herbatników,
  • 250 g białej czekolady bez dodatków,
  • 158 g masła,
  • 310 ml mleka,
  • masło do natłuszczenia formy,
  • bułka tarta do posypania nasmarowanej blaszki.

Przygotowanie 

Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej, rondelku na kuchence lub w kąpieli wodnej.

Wszystkie jajka ubijamy trzepaczką  lub miksujemy mikserem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do ubitych jaj dodajemy masło, mleko, ekstrakt wanilinowy oraz przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto musi być gładkie i jednolite.

Blaszkę nacieramy masłem i posypujemy bułką tartą. Do natłuszczonej blaszki wlewamy połowę masy ciasta, następnie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.

Możemy też wmieszać ciasteczka bezpośrednio do masy i dopiero wyłożyć na blaszkę. Na wierzch wylewamy resztę ciasta z miski.

Pieczemy około 45 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe wystarczy nakłuć  je  drewnianą wykałaczką do szaszłyków. Ciasto jest gotowe, jeśli nie przykleja się do patyczka. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!