Wystarczy szklanka truskawek aby uzyskać aż 1,5 l domowego syropu – oto przepis na pyszny syrop bez chemii.

Jedna szklanka truskawek to świetny pomysł na domowy syrop

Ten fantastyczny przepis na domowy syrop z truskawek otrzymałam od koleżanki. Jeśli aktualnie nie masz truskawek wykorzystać możesz także maliny, jeżyny i porzeczki.

 

Używając wcześniej wspomnianej 1 szklanki truskawek otrzymasz 1,5l przepysznego oraz domowego syropu. A co najważniejsze, otrzymasz syrop bez szkodliwej dla Ciebie chemii. Syrop idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do napoi, takich jak lemoniada czy herbata. Można go także użyć do ciast i innych deserów. Osobiście uwielbiam polewać nim również naleśniki czy placuszki.

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek
  • 80 urywków liści truskawek lub zamiennie wiciokrzewu
  • 850 ml wody
  • 1 łyżka kwasku z cytryny
  • 1 kg cukru lub innego słodzika (uwaga: zwróć uwagę aby słodzik był zdrowy i nie powodował nieprzyjemnych dolegliwości, taki jak to bywa w przypadku użycia ksylitolu, który powoduje właściwości przeczyszczające. W przypadku użycia więcej niż 3-4 łyżeczki dziennie.)

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy dobrze umyć truskawki i usunąć szypułki. Tak przygotowane truskawki należy wrzucić do garnka z wodą.

 

Dodajemy liście truskawek i gotujemy przez 10 min. Następnie tak sporządzony wywar należy odcedzić, np. przez gazę. Pamiętaj, aby dobrze wszystko wycisnąć. Kolejny krok to dodanie cukru do naszego soku z truskawek. W tym samym momencie dodajemy także kwasku z cytryny.

Gotujemy około 8-10 min. I gotowe, teraz wystarczy przelać zawartość syropu do butelki. Najlepiej do takiej zamykanej na korek.

 

Nie jest konieczna sterylizacja- cukier i kwasek cytrynowy zrobią robotę z nas. Syrop zachowa swoją świeżość oraz zapach. Zapach truskawkowy, obłędny smak i bogatość w stosowaniu. Dodaj do herbaty, lemoniady, deserów czy ciast. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!