Oto doskonały i wyjątkowo łatwy pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, który zastąpi klasyczne wietrzniki.

Prosty i szybki pomysł na pyszny deser z ciasta francuskiego. Smakuje wyśmienicie i możesz z powodzeniem zastąpić nim popularne wietrzniki.

Składniki:

  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 300 ml mleka

Dodatki:

  • Cukier
  • Jabłka pokrojone w kostkę
  • Cynamon
  • Masło

Przygotowanie:

Arkusz ciasta francuskiego kroimy na równe kwadraty. Można to zrobić przy pomocy kółka do pierogów.

Przygotowane w ten sposób ciasto smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 15-20 minut.

W tym czasie ubijamy w zimnym mleku przygotowany wcześniej budyń. Należy pamiętać, iż w przypadku budyniu gotowanego, wcześniej go ostudzić. Kremówkę ubijamy i łączymy wszystko w jedną masę.

Następnym krokiem jest przekrojenie w poprzek upieczonych kwadratów z ciasta francuskiego. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy na jedną połówkę przygotowany krem, a drugą połówką wszystko przykrywamy. Dla urozmaicenia smaku można dodać również karmelizowane jabłko.

Pokrojone w kostkę jabłko wrzucamy na patelni i podsmażamy lekko na maśle. Dodajemy następnie cynamon i cukier.

Mieszamy wszystko dokładnie i smażymy do miękkości jabłek.

Tak przygotowaną masę nakładamy jako pierwszą na kwadrat ciasta francuskiego i przykrywamy bitą śmietaną.

Na koniec przykrywamy wszystko pozostałą częścią ciasta.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!