Ciasto:
Krem:
Polewa:
Przygotuj formę 20 × 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Boki formy posmaruj niewielką ilością oleju. Ustaw piekarnik na 170°C.
Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywno. Nadal lekko ubijając białka, partiami dodaj do nich cukier puder. Zmielone orzechy wymieszaj z mąką, a następnie delikatnie połącz mieszankę z ubitą pianą.
Powstałą masę przełóż do formy i piecz przez 20 minut.
Teraz pora na krem. Ubij żółtka z dwoma rodzajami cukru, następne dodaj do nich skrobię kukurydzianą i wymieszaj delikatnie do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. W międzyczasie podgrzej mleko i dodaj jego jedną łyżkę do kremu. Wymieszaj.
Powstałą masę przelej ostrożnie do ciepłego mleka w garnku. Cały czas mieszaj. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z kuchenki. Do masy dodaj masło i czekoladę, następnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Gdy ciasto się upiecze, oddziel jego boki od formy. Jeśli Twoja foremka nie jest zbyt wysoka, należy ją wydłużyć, aby przytrzymać pozostałe warstwy ciasta. Możesz to zrobić za pomocą foli aluminiowej lub papieru do pieczenia. Wystarczy delikatnie włożyć to co akurat masz w kuchni w szczelinę między ciastem a formą. Posmaruj ją olejem. Kontynuujemy przygotowywanie kremu. Śmietankę ubij i wymieszaj ze schłodzonym kremem. Równo wyłóż masę na przestudzone ciasto i włóż na chwilę do lodówki.
Comments are closed.