Mięsny kapuśniak- idealne danie, które posmakuje każdemu.

Kapuśniak jest najbardziej lubiany w mojej rodzinie. Już od wielu lat przygotowuje go według starego oraz sprawdzonego przepisu mojej babci i za każdym razem bardzo szybko znika z talerzy.

Przygotowanie tej zupy jest bardzo proste, a wszystkie potrzebne składniki łatwo dostępne. Kapuśniak zachęca nie tylko swoim wyglądem , ale także niesamowicie wspaniałym smakiem oraz zapachem.

 

Koniecznie już teraz przygotuj go dla swojej rodziny, a na pewno wszyscy będą zachwyceni tak wspaniałym smakiem. Zapraszam na prosty przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 200 g słoniny
  • 900 g mięsa wieprzowego
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g marchwi
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 40 g prosa
  • Łyżeczka soli
  • Liść laurowy
  • 20 g natki pietruszki

 

WYKONANIE:

1.  Na samym początku dokładnie umyj wieprzowinę, po czym włóż ją do garnka i zalej wodą. Gdy pojawi się szumowina , koniecznie ją zdejmij i zmniejsz gaz, następnie dodaj 1 cebulę oraz 1 marchewkę.

2. Garnek przykryj pokrywką i całość gotuj około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij z garnka mięso.

 

3. Wszystkie pozostałe obrane warzywa, pokrój na mniejszą kosteczkę, po czym włóż je na patelnie z rozgrzanym masłem albo smalcem, całość smaż przez kilka minut.

4. W między czasie zacznij opłukiwać pod bieżącą zimną wodą kiszoną kapustę, następnie przełóż ją do otrzymanego bulionu, całość gotuj na małym ogniu.

 

 

Pora na przygotowanie tajemniczego składnika. Używając blendera, połącz ze sobą czosnek, słoninę oraz natkę pietruszki.

5. W garnku z osoloną wodą ugotuj pokrojone na mniejszą kosteczkę obrane oraz umyte ziemniaki. Następnie miękkie przełóż do garnka z kapustą , po czym dodaj także podsmażone wcześniej warzywa oraz proso.

6. Jako ostanie dodaj pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane mięso, oraz liść laurowy. Całość przypraw solą , po czym gotuj jeszcze około 10 minut. Po tym czasie wyłącz gaz i pozostaw zupę pod przykryciem około 20-30 minut. Tak przygotowana zupa jest gotowa!

 

Gorącą zupę podawaj z kleksem śmietany oraz posiekaną natka pietruszki. Twoja rodzina będzie pod wrażeniem tak pysznej zupy. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!