Kapusta z mięsem zapiekana w piekarniku- idealne danie na każdą okazję

Jeśli szukasz szybkiego oraz bardzo prostego przepisu na pyszne danie to idealne trafiłaś.

Przepis na poniższe danie jest bardzo proste oraz szybkie. Otrzymana potrawa przypomina gołąbki. Koniecznie przygotuj już teraz zapiekaną kapustę z mięsem ,a cała Twoja rodzina będzie pod wrażeniem tak pysznego dania. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 800 g mięsa mielonego
  • 1 kg kapusty
  • 120 ml mleka
  • ½ kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 200 g kwaśniej śmietany
  • 5 jajek
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • Szczypta soli

 

WYKONANIE:

1.  Górne liście kapusty zdejmij , następnie resztę zaparzaj w garnku pod przykryciem.

2. Liście które się oddzieliły gotuj około 2 godziny na małym ogniu, po czym odstaw aby całkowicie wystygły.

 

3. Z każdego zaparzonego liścia odetnij twardą białą część.

 

4. Na rozgrzanej patelni podmaż obraną oraz pokrojoną cebulę, do momentu aż uzyska złoty kolor.

5. Następnie dodaj do niej zmielone mięso, całość podsmażaj przez kilka minut na małym ogniu.

6. Dodaj także starte na tarce o dużych oczkach obrane ziemniaki, całość smaż do miękkości. Dla lepszego smaku dodaj szczyptę soli, oraz pieprzu.

7.  W między czasie w misce połącz ze sobą za pomocą trzepaczki jajka oraz mleko.

 

8. Miękkimi liśćmi wyłóż dno naczynia żaroodpornego. Następnie przełóż na nie podsmażone mięso z warzywami , całość zalej odrobiną przygotowanej mieszanki.

 

9.  Kolejne warstwy układaj tak samo, jako ostatnia powinna być kapusta. Wyłożona górną warstwę liści posmaruj kwaśną śmietaną.

 

10.  Piecz przez 40 minut w 180 stopniach .Po tym czasie pyszna zapiekana kapusta z mięsem jest gotowa!

 

Tak przygotowane danie zasmakuje całej Twojej rodzinie. Idealne danie gdy zjawią się nie spodziewani goście. Pamiętaj, aby podawać zawsze na gorąco. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!