Pasztet drobiowy- idealnie pasuje na każdą okazje. Zawsze króluje na wielkanocnym stole

Każdego roku na Wielkanoc przygotowuje ten pyszny pasztet drobiowy, który zawsze szybko znika ze stołu.

Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis, który kiedyś dostałam od mojej babci, która zawsze przygotowywała go na każda okazje. Moja rodzina uwielbia smak domowego pieczonego pasztetu drobiowego. Koniecznie przygotuj go na najbliższa okazję!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 700-800 h fileta z kurczaka
  • ½ łyżki octu jabłkowego
  • 5 jajek
  • Łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • Do smaku sezam

 

WYKONANIE:

1.  Na samym początku dokładnie umyj , po czym oczyść mięso, następnie gotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane mięso odstaw do całkowitego ostygnięcia, następnie na mniejsze kawałki pokrój.

2. Podczas gdy mięso stygnie, ubij mikserem jajka. Następnie za pomocą blendera połącz ze sobą mięso oraz roztopione masło.

3. Do wymieszanego mięso powoli dodawaj ubite wcześniej jajka, następnie dodaj sodę którą połącz z octem jabłkowym oraz do smaku przypraw szczyptą soli oraz pieprzu.

4. Gotową masę przełóż do prostokątnej blachy, którą wcześniej posmaruj masłem, następnie dokładnie wyrównaj i posyp całość sezamem.

 

 

5. Piecz przez 40-45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie pozostaw pasztet w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Tak upieczony pasztet jest gotowy do spożycia!

Pokrój na mniejsze kawałki i cieszcie się wraz z rodziną pysznym domowym pasztetem drobiowym. Jestem pewna , że i na waszym stole pojawi się w każde święta Wielkanocne. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!