Zawijane serniczki – tak dobrych na pewno jeszcze nie jadłaś. Ich smak zachwyci każdego

Nie masz pomysłu na ciekawy deser czy podwieczorek? Wypróbuj zawijane serniczki. Mają fantazyjny kształt ślimaków, a ich smak zachwyci każdego.

Serniczki przygotowuje się stosunkowo łatwo, za to efekt jest powalający. Zwłaszcza dzieciom przypadnie do gustu Twoje nowe kulinarne dzieło. Najlepiej serwować je do popołudniowej herbaty lub kawy. Są niezawodne w przypadku nagłej wizyty gości.

Oto składniki:

Ciasto

  • 350 g mąki
  • 5 g suszonych drożdży
  • 100 ml (ok. 1/3 szklanki) mleka
  • 50 g masła lub margaryny
  • 70 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 1/2 kg twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 jajo

Śmietanowa polewa

  • niepełna szklanka kwaśnej śmietany (200 ml)
  • łyżka cukru

Jak przygotować zawijane serniczki? 

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i starannie mieszamy.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!