Włoskie ciasto „12 łyżek” – Goście oszaleją z zachwytu. Zaskoczę Cie tym przepisem

Przepis na przepyszne ciasto wcale nie musi być trudny i czasochłonny. Czasem najprostsze wypieki, mogą być tymi najsmaczniejszymi. Tak właśnie jest z włoskim ciastem „12 łyżek.

Jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwileczkę i nie wymaga nawet posiadania wagi czy miarki, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem dla osób nie mających dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Wszystkie składniki mierzone są w tym przepisie za pomocą łyżki.

Wystarczy je połączyć i po zalewie 30 minutach można już delektować się delikatnym smakiem tego wybornego ciasta.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Najpierw ubijamy jajka ze szczyptą soli, do momentu utworzenia się puszystej masy. Następnie dodajemy do powstałej piany cukier i miksujemy jeszcze chwilę.

 

Dolewamy olej słonecznikowy, mleko, sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.

Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180º C. Ciasto pieczemy przez 30 minut.

Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Można również udekorować je polewą czekoladową, lukrem cytrynowym lub owocami sezonowymi, jak jagody czy maliny. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!