Zapiekane naleśniki

Przepis na szybkie i sycące naleśniki bez mąki doskonale sprawdzi się w przypadku kryzysowych sytuacji, kiedy nie udało zrobić się zakupów, a cała rodzina jest głodna.

Delikatne naleśniki z twarogiem mają szansę zachwycić smakiem również dzieci. Najlepiej zrobić więcej, ponieważ w ekspresowym tempie znikają z talerza.

 

Składniki

  • jajka – 6 sztuk
  • mleko – 500 ml
  • skrobia ziemniaczana – 5 łyżek
  • twaróg – 300 g
  • olej np. słonecznikowy – 2 łyżki
  • śmietana – 150 g (lub jogurt naturalny)
  • cukier – wg. uznania (lub ksylitol)
  •  masło

Przygotowanie

5 jaj roztrzep widelcem lub trzepaczką a następnie dodaj cukier.

 

Małymi porcjami dodawaj skrobię dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki.

 

Do mieszaniny dodaj mleko oraz olej słonecznikowy.

 

Smaż naleśniki na patelni na rozgrzanym maśle.

 

W między czasie wykonaj nadzienie: utrzyj twaróg z 1 jajkiem oraz cukrem.

 

Rozsmaruj masę twarogową na lekko przestygniętych naleśnikach i zwiń w rulon.

Połóż naleśniki na blaszce do pieczenia, posmaruj śmietaną lub jogurtem.

 

Zapiekaj naleśniki w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Podawaj gorące. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!