Udowodnionym jest, że codzienne picie 50 ml soku lub jedzenie 100 g ugotowanego wcześniej buraka znacznie obniża poziom hemoglobiny we krwi, jeżeli czynność będziemy powtarzać przez 14 kolejnych dni.
Buraki mają zbawienny wpływ na wątrobę, dlatego regularne dodawanie do swojego codziennego menu pozytywnie wpłynie na pracę tego organu, a co za tym idzie całego organizmu.
Sprawdzonym jest także fakt, że buraki działają korzystnie w procesie odchudzania. Dzieje się tak dlatego, że ich jedzenie wyraźnie podkręca metabolizm. Prawidłowo funkcjonująca wątroba i zachodzące w organizmie procesy metaboliczne znacznie ułatwiają zrzucanie wagi.
Buraki dostarczą organizmowi również szereg witamin, jak między innymi witaminę A, B1, B5, B6, H, C, PP i E. Jedząc buraki dostarczymy również niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów, takich jak: magnez, potas, wapń, cynk, żelazo, jod i fosfor.
Wzbogacimy się ponadto w błonnik i cenny kwas foliowy. Warto dlatego wkomponować ten składnik w przygotowywane przez nas posiłki. Poniżej znajdziesz 5 propozycji na odchudzające sałatki z udziałem buraków.
Skład:
Śliwki wcześniej namoczyć i pozostawić na pół godziny. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wcześniej namoczone śliwki pokroić na plasterki. Dodać posiekane orzechy włoskie oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Posolić wedle uznania i połączyć z jogurtem naturalnym. Gotowe.
Prev Post
Comments are closed.