Smak i aromat warzyw jest po prostu boski. Super przepisy na duszoną kapustę.

Duszona kapusta to moim zdaniem jedno z najbardziej znanych w Polsce dań. Cechuje się nie tylko odżywczością i sytością, ale jest również oszczędne dla naszego portfela. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam parę wersji przyrządzenia!

Duszona kapusta z szynką i kiełbasą

Aby przygotować białą kapustę z kiełbasą i szynką, będziesz potrzebować:

  • 170 gramów białej kapusty,
  • 200 mililitrów wody,
  • 100 gram wędzonej szynki,
  • 250 gram kiełbasy myśliwskiej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 paprykę,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżkę soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 3 liście laurowe i
  • 1 łyżkę posiekanego koperku.

Przygotowanie: 

Biała kapustę należy posiekać, posolić, a następnie odstawić na dziesięć minut. Olej rozgrzać na patelni, lub jeśli nie posiadasz- na garnku o grubym dnie.

Na rozgrzanym oleju lekko podsmaż kiełbaski. Po podsmażeniu kiełbasy, drobno posiekaj cebulę i wcześniej na pozostawionym oleju duś ją przez około pięć minut.

Do podduszonej cebuli na patelni, dodawaj porcjami kapustę- przed dodaniem kolejnej porcji, poczekaj aż poprzednia zmięknie. Na koniec dodaj przepłukane liście laurowe, całość gotuj na patelni przez około pięć minut, pamiętając o przemieszaniu szpatułką od czasu, do czasu.

Po upływie czasu wlej wcześniej odmierzoną wodę, dodaj posiekaną paprykę. Patelnię przykryj przykrywką i duś na małym ogniu, aż do kapusta stanie się miękka. Około pięć minut przed końcem gotowania, należy dodać: czarny pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy, kiełbasę, pokrojoną wcześniej szynkę i koperek.

Danie najlepiej smakuje podane na gorąco!

Duszona czerwona kapusta

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!