Nadziewane pączki na kefirze: chrupiące, miękkie i puszyste. Bez dodatku drożdży

Pyszne i łatwe do przygotowania nadziewane pączki na deser. Pączki wychodzą mięciutkie i puszyste, chociaż nie są na drożdżach.

Ich sekretnym składnikiem jest kefir, a do spulchnienia dodano proszek do pieczenia, który dodatkowo nadaje nieco chrupkości. Nadziewane pączki mogą być z dowolnym nadzieniem, najlepsze są z konfiturą z malin lub róży. Pączki smażyć w takiej ilości oleju, aby można je było swobodnie obracać, kiedy się przyrumienią.

Składniki:

  • 500 – 600 g mąki pszennej
  • 15 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 500 ml kefiru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania
  • maliny lub konfitura malinowa

Przygotowanie:

Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier, sól, kefir, jajka, olej i wanilię. Zagnieść ciasto, które nie będzie się lepiło do dłoni.

 

Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić szklanką krążki, na których ułożyć nadzienie i zlepić w kulkę. Smażyć na głębokim rozgrzanym oleju do czasu przyrumienienia się z obu stron.

 

Nadmiar oleju osuszyć ręcznikiem papierowym, a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!