Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mięso w stylu kapitana – znika z talerzy w 5 minut.

Przepis na mięso „w stylu kapitana” z piekarnika znany jest niemal każdej gospodyni w bardzo zmienionej wersji. Wszystkie składniki tej potrawy ułożone są warstwowo i przełożone obfitą ilością majonezu.

 

Niestety majonez znacząco wpływa na smak dania i nie jest przeznaczony do poddawania go obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze.

Oryginalny przepis na mięso „w stylu kapitana” obejmuje pieczenie i podawanie mięsa w sosie beszamelowym. Dziś przedstawimy Ci sposób na szybkie przygotowanie tego dania bez dodatku majonezu.

Poniżej wykonanie.

Składniki (4 porcje):

  • * 500 gramów mięsa wołowego lub wieprzowego,
  • * 2 średnie cebule,
  • * 4-6 średnich ziemniaków,
  • * 100 gramów sera twardego,
  • * sól, pieprz.

Składniki na sos beszamelowy:

  • * 50 gramów masła,
  • * 250 ml mleka,
  • * 1 łyża mąki,
  • * szczypta soli.

Przygotowanie:

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!