Zdradzam Wam przepis na te pyszne placuszki z mięsnym nadzieniem zawsze robi moja ciocia.
Masz ochotę spróbować pysznych placuszków z farszem z mięsa wołowego? Jeśli tak, to mam dla ciebie sprawdzony przepis, który w mojej rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Każdy, kto lubi pikantne wypieki z mięsem, z pewnością nie przejdzie obok tego dania obojętnie.
Zamiast mięsa możesz użyć także innego farszu, np. twarogu, ziemniaków czy fasoli. Dzisiejszy przepis będzie oparty na zmielonym mięsie wołowym, który zapewni dobry smak i uczucie sytości.
Ta potrawa nada się zarówno na codzienny obiad, jak i ciekawą przekąskę pod koniec dnia. Sprawdź, czy zasmakuje tobie i twojej rodzinie.
Wymagane składniki:
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mąki pszennej
- 45 g masła
- pół łyżki stołowej drożdży
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 150 ml kefiru
- 100 ml wody
- pół łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- pęczek pietruszki lub koperku
- pieprz czarny mielony
- czerwona papryka w przyprawie
- bulion mięsny
Przygotowanie:
Do dużego naczynia wlej 100 ml wody, a następnie dodaj do niej cukier. Włóż także suszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu dolej trochę kefiru, soli, oleju słonecznikowego i 25 g roztopionego masła. Do naczynia dodaj też miskę i zacznij wyrabiać ciasto. Zagniecioną masę włóż do pojemnika, przykryj ręcznikiem i odstaw na 60 minut tak, aby wyrosło.
Przygotuj sobie blat, nasmaruj go odrobiną oleju i połóż na nim ciasto. W międzyczasie zajmuj się przygotowaniem farszu do naszych placuszków. Obierz cebulę i posiekaj ją razem z czosnkiem, a następnie dodaj do głębokiej miski z mielonym mięsem.
Całość przypraw solą, ziołami, pieprzem i czerwoną papryką. Wlej także odrobinę bulionu i wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotowane wcześniej ciasto podziel na trzy równe kawałki.
Spróbuj uformować trzy okrągłe placki o takiej samej wielkości. Podziel również farsz i ułóż go na przygotowanym cieście.
Złap krawędzie ciasta i połącz je nad nadzieniem, tworząc tak jakby taki worek. Ciasto u góry połącz dobrze ze sobą, by się nie rozleciało.
Naczynie do pieczenia nasmaruj olejem, a następnie umieść w nim placek odwrócony go góry nogami. Staraj się go rozpłaszczyć ręką tak, by jego grubość miała około 1 centymetra. Na środku ciasta zrób niewielką dziurę.
Nagrzej piekarnik na 250 stopni i wsadź do niego przygotowany do pieczenia placek. Poczekaj aż minie 15 min i wyjmij wypiek z piekarnika.
Comments are closed.