Kotlety są proste w wykonaniu i robi się je naprawdę szybko. Po usmażeniu mięso jest kruche i doskonale pasują do niego ugotowane ziemniaki i świeże warzywa.
– 1 kg dobrej jakości mięsa wieprzowego
– 3 ząbki czosnku
– 6 kurzych jaj
– 2 łyżeczki musztardy
– 150 g mąki pszennej
– sól i pieprz do smaku
– olej do smażenia
Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie pokroić na kotlety grubości ok. 1,5 cm. Następnie trzeba je rozbić – można to zrobić po przykryciu ich folią, dzięki temu nie będą chlapać. Powinny być rozbite naprawdę cienko, wtedy będą najlepsze.
Drugim krokiem jest przeciśnięcie przez praskę czosnku i wymieszanie go z musztardą. Ilość czosnku nie musi być dokładnie taka jak w przepisie i można ją dostosować do swoich upodobań.
W dalszej kolejności należy doprawić mięso solą i pieprzem oraz natrzeć sosem musztardowo-czosnkowym. To dzięki niemu kotlety nabierają unikatowego smaku.
Na sam koniec jajka trzeba ubić z solą i kawałki mięsa obtacza się dokładnie w mące i w ubitych jajkach dwukrotnie na przemian.
Zostaje jedynie usmażenie kotletów mięsnych na mocno rozgrzanym tłuszczu i średnim ogniu tak, by zezłociły się z obu stron. Smacznego!
Comments are closed.