Jeszcze podziękujesz mi za ten przepis zimą :) Pyszna cukiniowa przekąska na zimę – o wiele lepsza niż grzybki.
Cukinia to warzywo bardzo chętnie zarówno wybierane w sklepach, jak i uprawiane w przydomowych ogródkach. Sezon na cukinię nie trwa jednak niestety cały rok.
Abyś mógł zachować ten smak na dłużej, proponujemy Ci skorzystać z naszego prostego i szybkiego przepisu na smaczne cukiniowe przekąski zamknięte w słoikach.
Podane w przepisie składniki spokojnie zapełnią dwa półlitrowe słoiki, a jak przekonasz się czytając podaną poniżej listę, nie ma potrzeba wiele. Wszystko, co jest potrzebne łatwo znaleźć w każdym domu, więc specjalne przygotowania nie są wymagane!
Składniki:
- półtora kilograma cukinii
- 4 ząbki czosnku
- łyżka stołowa soli
- łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki stołowe cukru
- 120ml oleju słonecznikowego
- 1 papryczka chilli
- 20g natki pietruszki
- 120ml octu
Przygotowanie:
Przygotowanie przetworów zacznij od zebrania wszystkich składników, głębokiej miski, praski oraz słoików. Do miski wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Następnie dodaj do warzyw olej, cukier, pieprz oraz sól.
Kolejnym krokiem jest dodanie składników, które dodadzą cukinii wyjątkowego smaku – przeciśniętego przez praskę czosnku, pokrojonej papryczki oraz drobno posiekanej natki pietruszki. Kiedy już wszystko znajdzie się w misce, zalej całość octem, a po wymieszaniu wstaw do lodówki na 3 godziny.
Kiedy już nasza cukinia się schłodziła czas na przelanie jej do przygotowanych uprzednio słoików. Pamiętaj, że wlać należy nie tylko warzywa z dodatkami, ale też wypuszczony przez nią sok. Dokładnie zamknij słoiki.
Teraz przygotuj sobie sobie najlepiej duży garnek, w którym będziemy wygotowywać słoiki. Jego dno wyłóż ręcznikiem kuchennym i wlej do niego ciepłą wodę, włóż słoiki i zagotuj. Przez około 8 minut pozostaw w stanie wrzenia.
Comments are closed.