Mój Hit obiadowy. Pieczarki faszerowane – Zrób je na obiad, a Twoja rodzina Ci podziękuje.
Każda dobrze prosperująca restauracja decyduje się na „Amuse-bouche”, po polsku po prostu czekadełko. Jest to niewielka przekąska, która nie powinna być wliczana do rachunku i zostaje podawana przed daniem głównym.
Czekadełko podane w restauracji ma wypełnić czas, w którym kuchnia przygotowuje nasze zamówienie. W niektórych polskich domach, przed obiadem podajemy przystawki.
Jedną z najlepszych i najprostszych przystawek są pieczarki faszerowane mięsem mielonym z żółtym serem. Jak je przyrządzić?
- Czas przygotowania:15 minut
- Gotowanie:30 minut
- Całkowity czas przygotowania:45 minut
- Kcal:150 kcal
- Ilość porcji:5
SKŁADNIKI:
- 250 g mięsa mielonego (np. z udźca indyka lub łopatki, szynki wieprzowej)
- 500 g sporych pieczarek (w marketach można dostać opakowania pieczarek, specjalnie przeznaczonych do faszerowania)
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku polskiego
- siekana natka pietruszki + do podania
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka przyprawy oregano
- 0,5 szklanki startej mozzarelli
- 0,5 łyżeczki papryki w proszku-ostra i słodka
- Pieprz, sól.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski włóż zmielone mięso. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, bez termoobiegu. Umyj pieczarki i odłam im nóżki. Łyżeczką wydrąż pozostałe „ruchome” części kapeluszy, robiąc jak najwięcej miejsca na farsz.
Nóżki i wydrążone części kapeluszy drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym maśle lub oleju wraz z pokrojoną cebulą. Mięso starannie wymieszaj z przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, bułką tartą i podsmażoną cebulą z nóżkami i częściami kapeluszy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kapelusze pieczarek wypełnij bogato farszem w taki sposób, aby stworzyć mały „kopiec”. Ułóż je potem na blasze, wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Pod koniec pieczenia posyp serem mozzarellą i piecz jeszcze przez 10 minut. Gdy ser się już zapiecze, wyjmij blaszkę z piekarnika. Potem przystąp do dekorowania pieczarek posiekaną natką pietruszki
Ciekawostka:
Mięso wieprzowe można wymienić na każdy inny rodzaj mięsa, wedle własnego uznania. Do tego przepisu najlepiej pasuje mielone mięso wołowe – sok mięsny, który wytwarza się podczas pieczenia, wniknie w pieczarkę, dzięki czemu będzie ona mięciutka i dosłownie rozpływająca się w ustach.
Ser mozzarella można zamienić na tarty parmezan. Należy wtedy pamiętać, iż parmezan jest sam w sobie słony i powinieneś ograniczyć sól w mięsie mielonym.
Comments are closed.