Ziarenka czarnuszki to babciny lek, który może uratować Ci życie niepozorne i małe, a mają tak wiele zastosowań.
1 262
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) często nazywana jest także czarnym kminkiem, choć nie ma z nim nic wspólnego. Od ponad 2 tysięcy lat używana jest na Wschodzie jako przyprawa i drogocenny środek leczniczy. Mówi się, że nawet Mahomet doceniał właściwości czarnuszki. Powiedział podobno: Ta roślina leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. I rzeczywiście zwalcza różne dolegliwości, a o tym, jak wpływa na organizm rozpisuje się wiele osób. Czas dowiedzieć się o niej trochę więcej.
1. Zapalenie gardła
Zwalcza infekcje, ponieważ ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, niweluje ból i dezynfekuje.
2. Cukrzyca typu 2
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w czarnuszce zmniejszają poziom cukru we krwi. Ochrania trzustkę i wspomaga jej regenerację.
3. Epilepsja
Przy regularnym stosowaniu może zapobiegać padaczce i zmniejszać częstotliwość napadów.
4. Ciśnienie krwi
Skutecznie obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów.
5. Choroby grzybicze
W szczególności olej z nasion ma silne działanie antygrzybiczne. Za wszystko odpowiedzialny jest tymochinon – aktywny składnik, która skutecznie walczy z zagrzybieniem organizmu.
Comments are closed.