Kto nie wypróbuje, będzie żałował. Przepis na najlepszy na świecie domowy chleb.
1 364
My sami już go wypróbowaliśmy i zaręczamy, że czegoś tak pysznego dawno nie jedliśmy, dlatego musieliśmy koniecznie podzielić się tym przepisem z Wami!
Oto przepis na chleb idealny pana Sebastiana z Warszawy.
Receptura była udoskonalana przez 3 lata prób!
My sami już go wypróbowaliśmy i zaręczamy, że czegoś tak pysznego dawno nie jedliśmy, dlatego musieliśmy koniecznie podzielić się tym przepisem z Wami!
Już zdjęcie wygląda apetycznie, a co dopiero zapach…
RECEPTURA
Będziesz potrzebować (na 3 bochenki):
1 kg mąki krupczatki
50 g drożdży
6 łyżek siemienia lnianego
1 szklankę otrębów pszennych
1,5 łyżki łuskanej dyn
3 łyżki sezamu
6 łyżek łuskanego słonecznika
1,5 łyżki soli
3 łyżki cukru
900 ml letniej wody
To zdecydowanie najbardziej aromatyczny chleb, jakiego próbowaliśmy!
Połącz w misce wszystkie składniki i wymieszaj ręką. Ciasto powinno uzyskać konsystencję prawie jak do naleśników. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 205-215 stopni. Przygotuj formy: wysmaruj je oliwą i oprósz bułką tartą. Wymieszaj jeszcze raz ciasto łyżką i nałóż do form. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 45-50 minut.
Po tym czasie studź chleb na kracie z piecyka, aby miał równomierny dopływ powietrza.
Comments are closed.