Nie każdy czosnek jest zdrowy. 4 wskazówki, jak uniknąć chińskiego produktu który zawiera toksyny.
1 819
Dzięki powszechnej opinii i nauce wychwalającej cudowne korzyści zdrowotne czosnku, nic dziwnego, że ta roślina stała się podstawą naszych codziennych kulinarnych wyczynów. Jednak większość ludzi nie wie, że 80% czosnku sprzedawanego na całym świecie pochodzi z Chin.
Nawet ekologiczne odmiany są zazwyczaj eksportowana z Chin, gdzie certyfikacja ekologiczna nie jest dobrze uregulowana prawnie. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że czosnek w Twojej kuchni pochodzi z tego odległego kraju i był bielony oraz spryskiwany pestycydami.
Oto jak uniknąć kupowania chińskiego czosnku i co można zrobić, aby chronić się przed konsekwencjami jego spożywania.
Chiński czosnek jest wybielany i opryskiwana chemikaliami
Czosnek, który jest wysyłany z Chin, jest opryskiwany chemikaliami, tak aby nie kwitł, gdy znajduje się na półkach sklepu spożywczego. Dodatkowo jest również bielony chlorem, aby ukryć ciemne plamki, które są całkowicie naturalne. Dla producentów im bardziej czosnek jest pozbawiony plam i biały, tym większe szanse na to, że znajdzie się w naszych koszykach.
Osoby, które spożywają jakikolwiek produkt zanieczyszczony chlorem, są narażone na bardzo duże ryzyko rozwoju raka w porównaniu do tych, którzy tego nie robią.
Comments are closed.