Jeżeli po spożyciu grzybów czujesz ból brzucha, nudności i masz biegunkę oraz podwyższoną temperaturę jest to jasny sygnał, że mogło dojść do zatrucia.
Rocznie dochodzi do od kilkuset do tysiąca zatruć! Oczywiście zdarzają się także przypadki śmiertelne! Dlatego czujność jest na wagę złota.
Mało kto wie, ale grzyby wywołują kilka rodzajów zatruć. A niektóre z nich mogą:
prowadzić do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych. Jednym z najbardziej trujących grzybów jest muchomor sromotnikowy. Zawiera on 12 toksyn, z których dwie są śmiertelne – już 1 mg na 1 kg masy ciała może zabić. Ponieważ toksyny powodują niewydolność wątroby i nerek, czasu na ratunek nie ma zbyt dużo.
Takie wyjaśnienie podaje Pani Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.
Co więcej, inne grzyby mają ujemy wpływ na układ nerwowy człowieka, a co za tym idzie, człowiek odczuwa zwolnienie bądź przyśpieszenie akcji serca, ślinotok, problemy z oddychaniem, uczucie nagłego gorąca, a nawet… halucynacje.
Comments are closed.