Smacznym deserem bez pieczenia jest kostka banoffee , która składa się z bitej śmietany, kajmaku oraz bananów. Przepis na to ciasto jest naprawdę długie ( ciasto posiada wiele warstw), jednak jest na prawdę prosty do zrobienia.
Ciasto to jest bez pieczenia, więc czas na jego przygotowanie nie jest długi. Jeżeli pomylisz kolejność warstw to nic się nie stanie , ale ważne aby masa kajmakowa była na środku. Ciasto możesz podawać na każdą okoliczność.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Maślane herbatniki (60 sztuk)
-
Pół litra mleka
-
1 puszka masy kajmakowej
-
Pół litra schłodzonej śmietany kremówki 36%
-
3 żółtka oraz jedno jajko
-
4 średnie banany
-
3 łyżki mąki tortowej
-
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-
Pół laski wanilii
-
1,5 łyżki żelatyny
-
Łyżka cukru pudru
-
150 gram cukru
-
300 gram masła (masło musi być ciepłe)
WYKONANIE:
1.Na sztywną masę utrzyj jajka oraz żółtka. Dodaj ½ szklanki mleka oraz mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie utrzyj , aby pozbyć się wszystkich grudek.
2.Ugotuj pozostałe mleko z laską wanilii. Jak mleko będzie trochę wystudzone dodaj do niego wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Doprowadź ponownie do wrzenia, cały czas mieszając. Uzyskasz masę podobną do budyniu. Koniecznie przykryj i odstaw na bok do momentu ostygnięcia.
3. Za pomocą miksera utrzyj masło na masę puszystą. Dodaj masę budyniową. Stopniowo połącz ze sobą obydwa składniki cały czas mieszając. Pamiętaj, aby składniki zawsze były w temperaturze pokojowej.
4.Warstwa maślanych herbatników tworzy spód ciasta. Wybierz tylko 1/7 ciastek ,gdy reszta przyda się na kolejne warstwy. Pamiętaj, że zrobić musisz 7 warstw herbatników. Potrzeba będzie średniej wielkości blacha wyłożona papierem do pieczenia. W plastry pokrój banany. Na warstwie herbatników rozprowadź część bananów oraz masy kremowej. 3 warstwy masy kremowej będą nam potrzebne wiec nie wykorzystuj wszystkiego na raz.
5. Na wierzch ciasta wlej dużą ilość kremowej masy , aby banany zostały przykryte. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
6. Masę kajmakowa dokładnie wymieszaj. Na drugą warstwę ciastek wylej połowę masy kajakowej. Na wyrównaną masę połóż herbatniki. Jako kolejna warstwę użyj masy kremowej. Warstwą czwarta będą ciastka.
7. W dodatkowym naczyniu zacznij przygotowywać żelatyną, którą trzeba zalać małą ilością wody , następnie odstawić aby napęczniała. Do rondelka wlej trochę wody i wlej napęczniałą żelatynę. Jak masz ochotę użyj błyskawicznej żelatyny , która jest w proszku. Nie doprowadzaj do wrzenia żelatyny, pamiętaj aby ciągle ją mieszać.
8. Wierzch ciasta dokładnie wyrównaj. Rozłóż pozostała masę kajmakową ( wymieszaj ponownie starannie). Połóż warstwę maślanych herbatników. Przykryj już ostatnią warstwą kremu , a później połóż ostatnią warstwę ciastek.
9.Na sztywna piane ubij śmietanę kremówkę (36%). Dodaj trochę cukru do śmietany. Łyżkę bitej śmietany dodaj to żelatyny i dokładnie wymieszaj. Pozostałą żelatynę stopniowo połącz z bitą śmietaną. Uważaj, aby nie opadła śmietana.
10.Wierch ciasta udekoruj otrzymaną bitą śmietaną. Jeżeli chcesz rozłóż warstwę jednolitą żelatyny z śmietaną lub użyj cukierniczej strzykawki. Przechowuj przez kilka godzin w lodówce. Jako dekoracji użyj czekolady oraz brzoskwiń.
Życzę smacznego!
Comments are closed.