Luksusowy deser- Przygotowuje go na każdą uroczystość i moi goście zawsze są zachwyceni.

Jest to najlepszy deser jaki mogłam kiedykolwiek zrobić oraz jeść. Moja przyjaciółka dostała ten przepis od teściowej , a ja od niej. Jak zrobiłam to ciasto po raz pierwszy , to w mgnieniu okaz znikał ze stołu. Koniecznie spróbuj tego pysznego deseru.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 125 ml mleka
  • 4 jajka
  • 140 gram mąki pszennej
  • 120 gram masła
  • 125 ml wody
  • 10 gram cukru pudru
  • 5 gram soli

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 50 gram mąki pszennej
  • 50 gram masła
  • 500 ml mleka
  • 120 gram cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 20 gram rozpuszczonej czekolady
  • 2 jajka
  • 20 gram karmelu
  • 10 gram cukru waniliowego

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Do garnka wlej mleko oraz wodę , masło, cukier, sól oraz mąkę. Na małym ogniu gotuj, do momentu całkowitego zgęstnienia, powinno od ścianek garnka odchodzić. Następnie zdejmij z ognia dodaj jaka i wymieszaj dokładnie.

 

2.Formę o wymiarach 25x 30 cm przykryj papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem, następnie wyłóż przygotowane ciasto , utwórz większe brzegi. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut , odstaw do ostygnięcia.

 

3.Do miski wbij jajka dodaj cukier waniliowy, cukier oraz mąkę i za pomocą miksera wszystko dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej mleko , następnie dodaj przygotowaną mieszankę, na małym ogniu gotuj ,aż masa zgęstnieje.

4. Miękkie masło dodaj do uzyskanej masy i dokładnie wymieszaj. Odłóż na bok do momentu, aż wystygnie.

 

 

5. Do wysokiej miski wlej śmietanę i ubijaj ją za pomocą miksera, następnie dodawaj powoli do schłodzonej masy i cały czas mieszaj. Właśnie przygotowałaś krem , który trzeba wyłożyć na wierzch ciasta.

 

6. Na około 2 godziny włóż gotowe ciasto do lodówki. To wszystko!

 

Jako dekoracje zrób wzory za pomocą karmelu oraz roztopionej czekolady. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!