Gołąbki Rumuńskie- Każdemu posmakują. Nie ma lepszych.

Nie tylko Polacy kochają jeść gołąbki, jada się je w innych narodowościach. W każdym kraju przygotowuje się gołąbki na różne sposoby , ale w każdym smakują wyśmienicie i na pewno są najpopularniejszym daniem.

Poniżej znajdziesz przepis na rumuńskie gołąbki, które także smakują tak dobrze jak tradycyjne.

 

Do gołąbków z tego przepisu, także potrzebne będzie mięso. Do tradycyjnych gołąbków daje się mięso mieszane , ale ja polecam mieloną wołowinę lub mielone mięso wieprzowe, wtedy jestem pewna, że soczyste będą gołąbki.

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • Świeża kapusta- 1 główka
  • Mielone mięso wieprzowe lub wołowe – 250 gram
  • Ryż- 100 gram
  • Cebula
  • Marchew
  • Woda- pół szklanki
  • Sól oraz pieprz

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA SOS:
  • Pomidory- 2 sztuki
  • Twardy ser -100 gram
  • Śmietana -2 łyżki
  • Czosnek- 4 średnie ząbki
  • Pęczek koperku lub pietruszki

 

WYKONANIE:

Usuń głąb z kapusty , następnie włóż ją do mikrofalówki na 7-10 minut. Po tym czasie opłucz ją zimną wodą. Dzięki takiej metodzie bardzo łatwo oddzielisz liście.

 

Na półtwardo ugotuj ryż.

Marchew zetrzyj na tarce, a na drobne kawałki pokrój cebulę. Na patelni podsmaż te dwa składniki. Do warzyw dodaj ryż ugotowany na półtwardo i wymieszaj, później dodaj mięso mielone. Przypraw składniki solą oraz pieprzem.

 

Otrzymany farsz włóż do liści i zawijaj tak jak tradycyjne. Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne lub blaszkę i układaj w nim gotowe gołąbki. Do naczynia wlej pół szklanki wody , następnie przykryj folią. Piecz przez 25 minut w 200 stopniach.

 

Gdy gołąbki się pieką , masz czas na przygotowanie sosu. Posiekaj drobno pomidory oraz pietruszkę , zetrzyj ser na tarce , przez praskę przeciśnij czosnek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Do tych składników dodaj 2 łyżki śmietany oraz przypraw do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.

 

Po upływie 25 minut wyjmij gołąbki i zalej je otrzymanym sosem, następnie do piekarnika wstaw na 15 minut . Twoje gołąbki po tym czasie będą już gotowe.

 

Rozkoszuj się nad pysznym smakiem rumuńskich gołąbków, jedząc farsz jak i kapustę. Koniecznie odcinaj grube części od liści, wtedy gołąbki będą bardziej miękkie.

Holishkes – traditional Jewish cabbage roll dish.cabbage leaves wrapped in parcel-like manner around minced meat and tomato sauce

 

W prosty oraz szybki sposób przygotujesz to rewelacyjne danie. Koniecznie jedz tego samego dnia i przekonaj się , że smakują jak tradycyjne. Życzę smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!