1.Przesianą mąkę wsyp do miski, Dodaj w temperaturze pokojowej kefir.
2.Dodaj jedno żółtko, sodę oraz sól. Elastyczne ciasto zagnieć. Lekko może do dłoni przylegać.
3.Teraz możesz przygotować nadzienie: Twarożek wymieszaj z żółtkiem, cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy za żaki jest twarożek, dodaj łyżkę kaszy manny, następnie zostaw tak na 10 minut.
4.Do 1/3 wysokości garnka wlej wodę , następnie doprowadź do wrzenia.
5.Wyłóż ciasto na blat posypany mąką.
6.Na 12 części podziel ciastko, każde z nich zroluj.
7.Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni i i połóż na środek łyżkę twarogu. Zawiń oraz sklej brzegi ze sobą , aby przypominały tradycyjne pierogi.
8.Pierogi , które będą się parzyć na sicie wysmaruj olejem. Żeby pierogi się nie sklejały to układaj je w jednej warstwie.
9. Przez 5-7 minut gotuj pierogi pod przykrywką zamkniętą. Następnie gotowe pierogi przełóż do miski z masłem. Jedz je nawet rękoma oraz z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Życzę smacznego!
Comments are closed.