Pietruszka – oto, dlaczego watro jeść… pietruszkę! – właściwości pietruszki
Obecnie pietruszka nie należy do szczególnie docenianych warzyw. Nie wiadomo, dlaczego coraz rzadziej dodajemy ją do szykowanych potraw. Jednak wszystko wskazuje na to, że jest to niewybaczalny błąd. Pietruszka w pełni zasługuje na to, żeby znalazła się nie tylko na naszym obiadowym stole, ale także na naszej ogródkowej grządce. Dzięki niej możemy w prosty sposób wzbogacić naszą dietę o wartościowe składniki odżywcze. W pietruszce jest mnóstwo cennych witamin. Co istotne, ludzki organizm w zadziwiający sposób potrafi przyswoić właśnie te wartościowe składniki, jeżeli pochodzą one z pietruszki. Nie możemy zapominać o jej kulinarnych zaletach. Od wieku nadaje ona charakterystyczny aromat potrawom polskiej kuchni.
Zalety pietruszki
Jakie konkretnie właściwości ma pietruszka? Po pierwsze przyznać trzeba, że to warzywo jest skarbnicą bardzo zróżnicowanych wartościowi odżywczych. Znajdziemy w niej cenne źródło witaminy C. Wszyscy kojarzą tę witaminę z różnego rodzaju cytrusami. To prawda, że jest jej naprawdę wiele na przykład w cytrynie. Jednak o dziwo, w pietruszce witaminy C jest więcej niż w tym żółtym owocu. Omawiane warzywo jest również skutecznym antyutleniaczem. Regularne spożywanie pietruszki pomoże nam zwalczyć problemy ze wzrokiem.
Pietruszka chroni przed różnego typu infekcjami. Doskonale poradzi sobie także z przeziębieniem. Jako że roślina ta ma właściwości moczopędne, nadaje się świetnie do leczenia dróg moczowych, czy prostaty. Możemy skorzystać z tej właściwości, jeżeli chcemy zaradzić obrzękom, które pojawiają się przez nadmierne gromadzenie się wody.
Dzięki pietruszce dostarczymy do naszego organizmu kwas foliowy. Substancja ta odpowiada za właściwe funkcjonowanie naszego krwiobiegu i poprawny rozwój nowych komórek ciała. Z tego względu polecana jest ona szczególnie wszystkim kobietom w ciąży.
Pietruszka – bogactwo witamin i minerałów
Jakie jeszcze składniki niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego organizmu znajdziemy w pietruszce? Jest w niej wiele żelaza, wapnia, chlorofilu, fluoru, witaminy B12, a także kwasów alfa-linolenowych. Dzięki temu jest to naturalny środek, który wzmacnia kości, także zęby. Dlatego pietruszka powinna znaleźć się w diecie każdej rodziny. Jej zdrowotne właściwości korzystnie wpłyną na rozwój organizmu dzieci. Jest to o tyle istotne, że u dzieci tkanka kostna i struktura zębów jest w fazie rozwoju. Warto zatem wesprzeć ich organizm taką dawką minerałów.
Jako że w pietruszce obecne są substancje przeciwzapalnie, antygrzybiczne i bakteriobójcze warto zastosować tę roślinę w leczeniu przeziębienia. Dzięki niej szybko pozbędziemy się kataru, czy zapalenia zatok. W takich wypadkach będzie jednak przygotowanie odpowiedniego wywaru. Napar uwarzony z pietruszki wystarczy stosować przez jeden tydzień, a szybko zapomnimy o przewlekłym przeziębieniu.
Warto mieć na uwadze, że w pietruszce zawarty jest kwas alfa-linolenowy. Czemu jest to istotny składnik odżywiania? Otóż korzystnie wpływa on na właściwe funkcjonowanie mózgu. Poza tym reguluje ciśnienie krwi. Badania wykazują, że kwas alfa-linolenowy ma także moc zapobiegania nowotworom.
Regularne spożywanie pietruszki nie tylko zapobiegnie rozwojowi komórek nowotworowych. Jej składniki wspomogą nasz organizm przy naturalnym oczyszczaniu ciała z substancji rakotwórczych. Ta roślina jest polecana w szczególności palaczom. Dzięki niej wdychane wraz z dymem kancerogeny są neutralizowane i nie powodują tak dużych szkód w naszym organizmie.
Która część pietruszki jest najbardziej wartościowa? Okazuje się, że warto wykorzystać zarówno jej liście, jak i właściwe warzywo. Obie części tej rośliny są równie bogate w opisywane składniki odżywcze.
Zapewne mało kto spodziewał się, że pietruszka ma swojej zastosowanie, jako środek wspomagający odchudzanie. Co więcej, znajdujące się w niej substancje okazują się niebywale skuteczne. Jeżeli będziesz odżywiać się zdrowymi naturalnymi składownikami, a w swojej diecie uwzględnisz pietruszkę, efekty będą zdumiewające. Nie będzie konieczne uprawianie nieracjonalnych głodówek, czy wyciskanie siódmych potów na bieżni. Wystarczy odpowiednio zbilansowana dieta wspomagana regularną aktywnością fizyczną. W jaki zaś sposób dostarczyć do organizmu wszystkie składniki dostępne w pietruszce? Odpowiedzią na to pytanie jest koktajl pietruszkowy. Dzięki temu dodatkowi Twoja dieta będzie o wiele bardziej skuteczna. Osoby stosujące się do tych wszystkich zaleceń chudli nawet 3,5 kilograma tygodniowo.
Przepis na odchudzający koktajl pietruszkowy
Poniższy przepis polecamy wszystkich, którzy chcą pozbyć się nadwagi a przy tym wzmocnić organizm o niezbędne składniki odżywcze.
Składniki:
-
Jeden pęczek natki pietruszki
-
Jedna cytryna
-
Jeden świeży ogórek
-
Szklanka wody
Sposób przygotowania:
-
Na początku myjemy pietruszkę, a także obieramy i kroimy ogórek.
-
Oba składniki wkładamy do blendera.
-
Do pojemnika dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz wodę.
-
Wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie, od 3 do 5 minut.
-
Po tym czasie koktajl jest już gotowy do podania.
Comments are closed.