Przepis na wyśmienitą kapustę marynowaną z octem. Wspaniała przekąska jest gotowa rano.

Przepyszna marynowana kapusta – idealna do obiadu lub jako szybka przekąska

Jeżeli jesteś wielkim fanem kapusty kiszonej, ten szybki przepis jest idealny dla Ciebie. Ta marynowana kapusta w occie jest tak smaczna, że zajadać się nią będzie cała rodzina. Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • 1,5 l wody
  • 2-3 kg białej kapusty
  • 200 ml octu
  • 9 łyżek cukru
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Do dużego garnka należy wlać 1,5 litra wody i dodać do niej pieprz, cukier, sól i ocet, a następnie zagotować. W międzyczasie zdejmij z kapusty 2-3 zewnętrzne liście i dokładnie umyj. Następnie pokrój każdą sztukę na ok. 10 mniejszych części.

 

Jeżeli kapusta jest już gotowa, w następnym kroku należy obrać i pokroić czosnek w plasterki. Obrać i umyć marchewkę i zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Gdy wszystkie warzywa są już odpowiednio przygotowane, trzeba umieścić je w specjalnym pojemniku, w którym będziemy marynować naszą kapustę np. w dużym słoiku.

 

Następnie zalewamy wszystko przygotowaną wcześniej solanką, czekamy, aż ostygnie i wstawiamy na całą noc do lodówki. Gdy kapusta „przejdzie” przyprawami, będzie smakowała jeszcze lepiej. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!