Ciasto „Trzy szklanki” – Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które smakuje wyśmienicie. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

To jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo często gości na moim uroczystym stole. Bardzo łatwe w przygotowaniu domowe ciasto „trzy szklanki”, polecam wszystkim miłośnikom słodkości, ceniącym swój czas spędzony w kuchni.

 

 

 

Tanie, łatwo dostępne składniki, które niemal zawsze znajdziesz w swojej kuchni, wbrew pozorom mogą stworzyć smaczne i oryginalne ciasto, które nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje wyśmienicie. O wiele więcej przyjemności z pieczenia uzyskasz, jeśli znajdziesz sobie kilka pomocnych dłoni do pomocy oraz kogoś bliskiego z kim zawsze masz ochotę na miłą pogawędkę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Cukier 1 szklanka
  • Kefir 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Soda 1 łyżeczka
  • Kakao w proszku 1 łyżka
  • Jajko 1 szt.
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Masło 250 g
  • Mleko skondensowane 250 g
  • Banan 1 szt.
  • Wiórki czekoladowe
  • Wiórki kokosowe

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij jajko z solą i cukrem, a następnie dodaj olej.

 

2. Potem, dodaj kefir wymieszany z sodą oczyszczoną i całość dobrze wymieszaj mikserem. Na koniec, dodaj przesianą mąkę, kakao i mieszaj mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

 

3. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź na całej powierzchni.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 35-40 minut. Potem odstaw do wystygnięcia.

 

5. W tym czasie, przygotuj krem: Miękkie masło, wymieszaj mikserem z mlekiem skondensowanym, uzyskując puszystą i delikatną masę.

 

6. Wystudzone ciasto, przekrój na pół i jedną część wysmaruj połową kremu, na nim poukładaj plasterki banana i przykryj drugą częścią ciasta. Wierzch i boki ciasta, wysmaruj pozostałą częścią kremu i posyp wiórkami czekoladowymi i kokosowymi w dowolny sposób. Gotowe!

 

Ciasto „trzy szklanki” pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie, dlatego bardzo często gości na moim stole podczas najróżniejszych, rodzinnych uroczystości. Gwarantuję, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!