Bajeczne ciasto – Gwarantuję, że ten przepis zostanie z Wami na dłużej. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie
Nie ma nic piękniejszego, jak aromat świeżo upieczonego ciasta, unoszący się w całym domu.
Muszę przyznać, że zapach płynący z połączenia pieczonych jabłek z aromatycznymi, suszonymi owocami moczonymi w koniaku i uprażonych orzechów z cynamonową nutą, przywołuje do kuchni nawet najbardziej zapracowanych członków mojej rodziny. Wprost nie mogą się go doczekać. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
Olej słonecznikowy – 65 ml
-
Mąka pszenna – 150g
-
Cukier- 120 g
-
Jajka – 3 szt.
-
Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
-
Cukier waniliowy- 5g
-
Jabłka- 2szt
-
Skrobia ziemniaczana -2 łyżki
-
Rodzynki- 50g
-
Suszone morele – 50g
-
Koniak- 50g
-
Orzechy włoskie- 150g
-
Cynamon- 1 łyżeczka
-
Cukier puder- do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Suszone morele i rodzynki, dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zalej koniakiem. Pozwól moczyć się im całą noc, a jeśli z różnych względów nie chcesz użyć alkoholu, namocz je w herbacie lub w wodzie.
2. Na suchej, rozgrzanej patelni, upraż orzechy, a następnie je posiekaj.
3. Posiekane orzechy przełóż do miski i wymieszaj z odrobiną cukru i cynamonu.
4. W osobnej misce, ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Potem, dodaj roztopione masło i wymieszaj. Na koniec, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji gęstej śmietany.
5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Posyp skrobią i dokładnie wymieszaj, aby była na całej ich powierzchni.
6. Połowę gotowego ciasta, wyłóż do okrągłej formy, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
7. Następnie, ułóż warstwę prażonych orzechów i połowę jabłek, a na wierzchu odsączone z koniaku morele i rodzynki, zalej pozostałym ciastem i wygładź powierzchnię. Na wierzchu, poukładaj pozostałe jabłka i posyp pozostałymi orzechami.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez pierwsze 30 minut przykryte folią aluminiową i kolejne 20 minut bez przykrycia. Gotowe!
Przed podaniem, wystudź ciasto do temperatury pokojowej i posyp cukrem pudrem. Doskonale smakuje z kulką lodów waniliowych do filiżanki aromatycznej kawy. Smacznego!
Comments are closed.