1. W garnku z grubym dnem, zagotuj mleko, a następnie dodaj cukier i wanilinę, dobrze wymieszaj. Gdy składniki się ze sobą połączą, zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
2. W tym czasie, utrzyj żółtka jaj i wymieszaj je z całkowicie wystudzonym mlekiem.
3. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu często mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ponownego wystygnięcia.
4. W wygodnej misce, ubij śmietankę mikserem, a następnie połącz ze sobą masę mleczną i śmietankową. Przełóż masę do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki.
5. Co godzinę, przemieszaj masę łyżką – lody będą wtedy puszyste i wolne od grudek. Gdy całkowicie stężeją, są gotowe!
1. Żółtka z 4 jaj utrzyj z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawaj śmietanę 12% i wanilinę, ciągle mieszając do połączenia się składników.
2. Tak przygotowaną masę, przełóż do garnka z grubym dnem i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając (nie doprowadzaj do wrzenia). Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
3. Teraz przetrzyj masę przez sito, przełóż do zamykanego plastikowego pojemnika, zostawiając miejsce na masę śmietankową i Wstaw do zamrażarki.
4. W tym czasie, ubij śmietankę 36% na sztywną, białą pianę, a następnie wymieszaj ją łyżką ze schłodzoną już masą, przygotowana wcześniej. Wstaw do zamrażarki.
5. Co godzinę, przemieszaj lody w pojemniku łyżką, aby dodać im puszystości. Gdy całkowicie stężeją, są gotowe. Smacznego!
Comments are closed.