1.Do miski wlej ciepłe mleko, następnie wysp suche drożdże, następnie dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, całość dokładnie wymieszaj. Połóż na bok , wtedy zaczyn urośnie.
2.Do osobnej miski wysp przesianą mąkę ,sól, resztę cukru, wbij jajka oraz wlej olej i gotowy zaczyn. Połącz ze sobą wszystkie składniki, następnie rękoma ugnieć dokładnie ciasto.
3.Tak przygotowane ciasto pozostaw na godzinę , wtedy ono na pewno urośnie.
4.Gdy czas już upłynie koniecznie podziel ciasto na 12 kawałków. Przykryj następnie ściereczką na 10 minut.
5.Po upływie tego czasu z każdego kawałka uformuj kulkę, następnie rozwałkuj ją , aby była dłuższa niż Twoja dłoń (postępuj tak jak jest pokazana na zdjęciu poniżej).
6.Ulubiony dżem połóż na brzegu przygotowanego ciasta, potem zagnieć mocno brzegi, aby nie wypadło Ci nadzienie.
7.Na pozostałym kawałku zrób cięcia , następnie tymi paskami owiń w koło część ciasta z nadzieniem.
8.Na blaszkę połóż papier do piecznie , następnie kładź na niej zrobione rogaliki.
9.Roztrzep dokładnie jajko, następnie posmaruj nim każdy rogalik.
10.Jako posypki możesz użyć cukru, maku lub sezamu.
11. W nagrzanym piekarniku do 180 stopni , piecz rogaliki przez 20-25 minut. To cały przepis!
12.upieczone rogaliki idealnie psują do aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!
Comments are closed.