Smaczna zupa to rozkosz dla podniebienia. Jeżeli dodatkowo posiada działanie prozdrowotne, koniecznie trzeba znać te przepisy, które przyniosą ulgę podczas choroby oraz wzmocnią naszą odporność.
Ziemniaki należy obrać i dokładnie umyć, a następnie pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło lub smalec wrzucić ziemniaki i obsmażyć je przez około 2 minuty. W międzyczasie dokładnie obrać czosnek i dodać do ziemniaków.
Całość przyprawić solom, pieprzem i liściem laurowym, dobrze wszystko razem wymieszać i zalać wcześniej przygotowanym bulionem mięsnym lub warzywnym. Gotować wszystko przez ok. 20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
W chwili, gdy ziemniaki są już ugotowane, należy wyjąć liście laurowe, a następnie zmiksować zupę tak, aby powstał krem. Opcjonalnie można dodać jeszcze kilka ząbków czosnku, w zależności od tego, jaką intensywność chcemy otrzymać. Następnie dobrze zamieszać i podawać z grzanką serową.
Uwaga: Osoby zmagające się z niskim ciśnieniem powinny uważać na ilość czosnku w zupie i spożywać ją ze szczególną ostrożnością, ponieważ czosnek przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi.
Comments are closed.