Ekspresowe danie, które doskonale pasuje na Świąteczny stół oraz na Noworoczny lub niedzielny obiad. Pieczony w rękawie, zawsze jest mięciutki i pyszny. Wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W miseczce, wymieszaj sos adżika z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i łyżką oleju.
2. Ćwiartki kurczaka wyczyść, usuń nadmiar tłuszczu, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel ćwiartki kurczaka na dwie części i wymieszaj dokładnie z marynatą. Posyp słodką mieloną papryką i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
3. W tym czasie, do dużej miski poszatkuj kapustę, dodaj pokrojoną w pół piórka cebulę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Dodaj olej, dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.
4. Tak przygotowane warzywa, włóż do rękawa i poukładaj na nich marynowanego kurczaka i masło. Rękaw szczelnie zabezpiecz na końcach.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 45 minut. Pod koniec pieczenia, rozetnij rękaw i piecz jeszcze przez kilka minut. Skórka w tym czasie przypiecze się i będzie chrupiąca. Gotowe!
Świątecznego kurczaka w kapuście, podawaj na gorąco w towarzystwie ziemniaków lub świeżego pieczywa i zestawem surówek. Smacznego!
Comments are closed.