1. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 30 minut.
2. W dużej misce, wymieszaj cukier, sól, dodaj jajko i stopniowo mąkę. Do połączonych składników dodaj zaczyn drożdżowy i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
3. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
4. W tym czasie, przygotuj farsz: Maszynka zmiel mięso, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto po wyrośnięciu, podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość 3-5 mm.
6. Teraz wyłóż na ciasto farsz (jak na zdjęciu) i ciasno zroluj. Zrolowane ciasto pokrój na mniejsze kawałki o szerokości 5-7 cm. Na jednym końcu sklej ciasto ze sobą, na drugim uformuj płatki róż.
7. Gotowe różyczki, poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25-30 minut. Gotowe!
Drożdżowe różyczki, podawaj na gorąco. Doskonale smakują w towarzystwie czerwonego, Świątecznego barszczu. Smacznego!
Comments are closed.