Przepis na przepyszne kluski z ziemniaków. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil

W miniony weekend wraz z synem odwiedziłam mieszkającą na Kujawach babcie. Babcia z Kujaw jest bardzo bliska mojemu sercu, ponieważ to właśnie u niej co roku spędzałam lwią część wakacji. Wśród wielu radosnych wspomnień z tamtego okresu jedno przyćmiewa wszystkie.

 

Doskonale pamiętam, jak jako dziecko przygotowywałam z babcią ulubione danie dziadka na jego powrót z pracy. Tym daniem były przepyszne kluski ziemniaczane podawane w towarzystwie duszonej kapusty. I tym razem też, wspólnie przygotowywałyśmy na obiad tak doskonale zapamiętane przeze mnie danie. Podzielę się z Wami przepisem na nie, bo według mojego syna to: „niebo w gębie.”

 

 

 

Lista zakupów:

  • 2 kilogramy ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 2- 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 750 gram kiszonej kapusty,
  • ok 300 gram wędzonego boczku,
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,
  • ok 200 mililitrów wody.

 

Sposób przygotowania klusek ziemniaczanych.

1. W pierwszej kolejności ziemniaki należy obrać i przepłukać pod zimną wodą w celu usunięcia ewentualnych zabrudzeń. Następnie ścieramy je na tarce. Robimy to na oczkach, których używamy do przygotowania masy na placki ziemniaczane.

 

2. Tak powstałą masę należy odsączyć. Wykładamy drobne sitko gazą i umieszczamy nad miską. Przekładamy tam masę ziemniaczaną i czekamy, aż masa oddzieli się od soku ziemniaczanego. Ważne jest to, aby nie wylewać tego soku z miski. Wytrącony z niego osad to naturalna skrobia ziemniaczana, którą wykorzystamy później.

 

3. Odsączoną masę ziemniaczaną przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajko, mąkę pszenną oraz powstałą z odsączania masy skrobie ziemniaczana. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, aż uzyskamy przypominającą konsystencją gęstą śmietanę masę.

 

4. W garnku gotujemy osolona wodę. Łyżkę moczymy we wrzątku i nabieramy na nią ciasto. Łyżkę z ciastem wkładamy szybko do wrzątku i pozwalamy, aby ciasto się z niej ześlizgnęło. Ilość klusek, które należy gotować, jednocześnie uzależniona jest od wielkości garnka, którego używamy. Jeśli będzie ich za dużo posklejają się a ich wygląd będzie nieestetyczny.

 

5. Tak uformowane kluski gotujemy ok. 5 minut, a następnie wyławiamy i przekładamy na sitko, aby pozbyć się z nich nadmiaru wody. Czynność powtarzamy do momentu, aż ciasto się skończy.

 

Wskazówki:

Mąkę do ciasta na kluski należy dodawać stopniowo, aby otrzymać odpowiednią konsystencję masy.
W celu przyśpieszenia procesu gotowania klusek, można używać dwóch, lub nawet trzech garnków.
W momencie gotowania klusek, warto przygotować kapustę do duszenia. Przyśpieszy to proces przygotowania dania.

 

Sposób przygotowania duszonej kapusty.

1. Do garnka wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek. Następnie podsmażamy go do momentu, aż zawarty w nim tłuszcz się wytopi, a kosteczki staną się rumiane. Połowę tak przygotowanego boczku przekładamy do miseczki. Pozostałą część pozostawiamy w garnku. W momencie podsmażania boczku kroimy kapustę na mniejsze kawałki. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, płuczemy ją pod zimną wodą i dokładnie odsączamy.

 

2. Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do garnka z podsmażonym boczkiem i doprawiamy liściem laurowym oraz zielem angielskim. Zalewamy wodą i dusimy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby dolewając wody, aby się nie przypaliła.

 

Przygotowane kluski ziemniaczane układamy na półmisku i dodajemy do nich pozostałą w misce część boczku oraz podsmażoną cebulkę. Podajemy je z duszoną kapustą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!