Domowa Pieczona Szynka – W tej marynacie, rozpływa się w ustach.
968
Zazwyczaj przed upieczeniem, szynkę marynujemy i dopiero pieczemy na złoty kolor. Jednak nie według tego przepisu. Wprost przeciwnie – marynujemy dopiero po upieczeniu. Pyszna delikatna i soczysta domowa, pieczona szynka jest doskonała na każdą okazję. Przepis jest niezwykle prosty, a wykonanie szybkie. Efekt za to, powali cię na kolana!
SKŁADNIKI
700 g mięsa od szynki
5 łyżek oleju
2 szklanki soku z granatów
5 łyżek sosu sojowego
5 ząbków czosnku
PRZYGOTOWANIE
1. W ten sposób możesz upiec dowolne mięso, według własnego uznania. Najpierw podsmaż mięso na patelni z każdej strony, podlewając olejem. Jest to konieczne, aby sok nie wyciekał z mięsa podczas pieczenia.
2. Następnie przełóż szynkę do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym piekarniku do 180-200 stopni C, przez 25 minut.
3. Podczas pieczenia mięsa przygotuj marynatę. Wymieszaj sok z granatu z olejem i sosem sojowym, dodaj swoje ulubione przyprawy i sól do smaku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso będzie aromatyczne.
4. Wyjmij mięso z piekarnika i natychmiast zalej przygotowaną marynatą. Pozostaw do marynowania na co najmniej całą noc ( możesz dłużej). Warto również odwracać mięso kilka razy co jakiś czas, aby równomiernie wchłaniało marynatę. Pyszna, soczysta pieczona szynka gotowa.
Comments are closed.