Wyjątkowo pyszny biszkopt o smaku lodów, który rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie, naprawdę warto.
Znakomity przepis na biszkopt kremowy. Wprost rozpływa się w ustach, a smakuje jak lody. Jeżeli jeszcze go nie próbowałeś – najwyższa pora to naprawić.
Potrzebne składniki:
- 1 niewielka cytryna,
- 250 g Mascarpone,
- 6 jajek,
- 140 g cukru,
- 100 ml mleka pełnego,
- 60 g masła,
- 60 g pszennej mąki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 20 g skrobi kukurydziane,
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Cytrynę należy umyć i zetrzeć jej skórkę, a następnie wycisnąć sok. Oddzielić białka jajek od żółtek. Białka ubić z cukrem. Rozpuścić masło w podgrzanym mleku i ostudzić. Mascarpone ubić, a żółtka przerabiać w większej misce, pojedynczo.
Następnie należy połowę cukru (70 g) ubić wraz z roztopionym masłem, mlekiem, sokiem i skórką startą z cytryny (po 1 łyżce każdego z nich) oraz solą; w końcowej fazie dodać przesianą przez sitko mąkę oraz skrobię. Całość wymieszać bardzo dokładnie.
Do mieszanki dodać kolejno trzy części ubitego białka – najpierw jedną, po jej ubiciu delikatnie dołączyć kolejną, by nie stracić zawartego już w środku powietrza.
W końcowej fazie całość dolewamy do trzeciej części, delikatnie mieszając po obwodzie. Ciasto należy delikatnie przelać do okrągłej formy (ok. 20 cm) lub mniejszych, o kształcie kwadratu. Owijamy je folią z góry oraz dołu, tak, by nie była wyższa niż 1,5 cm od górnej krawędzi.
Jeżeli ciasta jest więcej – należy użyć tylko tyle, by nie przekroczyć 1,5 cm od krawędzi górnej. Formę wkładamy do głębokiego talerza, na który uprzednio wylewamy wrzątek (3 cm).
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie zmniejszamy ją do 140 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Potem piekarnik należy wyłączyć i pozostawić w pełni zamknięty przez 30 minut. Po tym okresie wyjmujemy talerz z wodą i zostawiamy ciasto w piekarniku na kolejne 30 minut.
Comments are closed.