Powszechna opinia głosi, że aby otrzymać chrupkie, a zarazem miękkie ciasto na rogaliki musimy użyć jaj i mleka. Jednak ten przepis zmienia wszystko.
Stawia rogaliki w zupełnie innym świetle. Te pyszne i chrupiące rogaliki można zrobić na wodzie bez dodawania jaj i ani kropli mleka! W żadnej książce kucharskiej nie znajdziesz takiego prostego, a zarazem smakowitego przepisu.
Dlatego czytaj uważnie i koniecznie zapisz, ponieważ ten przepis na rogaliki jest gwarancją dobrego smaku i uznania w oczach gości. Dowiedz się, jak zrobić rogaliki na wodzie!
Pyszne rogaliki bez jaj i mleka
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 30 gram drożdży
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 3 szklanki mąki
- 1 słoik dżemu o dowolnym smaku
- szczypta soli
Przygotowanie – krok po kroku:
1. Drożdże wraz z cukrem i szczyptą soli rozpuścić w szklance ciepłej wody. (Pamiętaj, aby woda nie była gorąca!) Przesiać mąkę przez sitko do miski, a następnie dodawać stopniowo rozpuszczone drożdże i olej słonecznikowy. Ciasto należy zagnieść. Warto pozostawić je na około 30 minut w ciepłym miejscu, ale nie jest to konieczne.
2. Ciasto należy podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 5 mm i kształtem przypominać okrąg. Tak przygotowane ciasto przekroić na 8 trójkątnych części.
3. W pobliżu podstawy trójkąta należy umieścić łyżeczkę dżemu. Następnie zwinąć krawędzie, tworząc rulonik. Należy dokładnie zwinąć rulonik, tak aby podczas pieczenia nadzienie z niego nie wypłynęło. Końce rulonika zagiąć do środka tworząc rogalik.
4. Przygotowane w ten sposób rogaliki należy ułożyć na blasze do pieczenia, posmarowanej wcześniej olejem roślinnym. Pełną blachę rogalików włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Piec do uzyskania złotobrązowego koloru.
Comments are closed.