Sięgają po nią i doświadczone kucharki i nowicjuszki. Cukinia sprawdza się w ciastach, placuszkach z patelni, babeczkach a także daniach z makaronem. Poniżej został przedstawiony przepis na kolejne wykorzystanie cukinii na jesieni, aby można było cieszyć się jej smakiem w zimę.
Należy umyć, obrać cukinię i pokroić ją w średniej grubości półksiężyce. w przygotowanej misce następnie wymieszać ją ze sprasowanym czosnkiem, olejem słonecznikowym i przyprawami. Na końcu polać octem. Odstawić na około trzy godziny.
Po upływie czasu należy przystąpić do wypełniania słoików. W przypadku gdyby ilość powstałego soku była zbyt mała, można dolać wody aby zyskać odpowiednią objętość. Kolejnym krokiem jest włożenie dobrze zakręconych słoików do gotującej się owcy w garnku i pasteryzacja przetworów przez około dziesięć minut.
Comments are closed.